<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2603957834133853379\x26blogName\x3dkisah+hidup+seorang+aku....\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://akuseorangadis.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://akuseorangadis.blogspot.com/\x26vt\x3d5427528137921833789', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
kisah hidup seorang AKU ♥
Tuesday, 1 January 2013

oh dah 2013...
tak terasa diri ku sudah injak ke usia 23...

1.1.2013....
hati menangis lagi...
permulaan penuh duka dan luka...
berharap pengakhirannya kelak penuh pelangi...

ya Allah....
tenangkan hati ku dalam menghadapi dugaan hidup....
murahkan rezeki ku...
jauhkan aku dari kesempitan hidup...
bantulah hamba mu ya Allah....

peperiksaan akhir semester 7, 17 Januari 2013,
jadikanlah aku seorang doktor yang terbaik....
amin....

sedih rasanya bila kawan yang kita harapkan boleh membantu dalam exam
akhirnya tidak bertegur sapa bila menjelang saat genting nak exam...
katanya dulu dirinya lebih pandai dari aku...
aku minta bantuan dia untuk lulus exam kali ni...
tapi setelah ber-pakwe, dia mula tidak endahkan aku...
entah apa salah aku....

sedihnya rasa hati...
rasa makin down....
rasa macam akan fail sem ni...
sedihnya....

yela...
aku tahu aku bodoh...
tak layak untuk sama-sama duduk semeja untuk study...
tak layak untuk berkawan dengan kau...

aku sedar...
terima kasih sebab sedarkan aku...
terima kasih sebab da bagi hint kau benci aku...

macam kau cakap...
kau kalau benci atau tak suka orang, memang kau tunjuk...
bila aku tegur, kau berpaling muka...
bila aku say hi, kau balas "hmm" sambil blah macam tu je...
bila aku cakap, kau buat tak dengar je....

biarlah aku nampak buruk di mata orang lain...
biarlah aku nampak kejam di mata orang lain...
biralah aku nampak jahat dimata orang lain...
biarlah aku nampak sebagai rakan bermasalah dimata orang lain...
biarlah orang nampak aku tak reti menjaga hati orang lain...
biarlah...

sebab...
tak de yang tahu isi hati aku...
tak de yang pernah jadi sahabat aku...
tak de yang cuba faham aku...
tak de yang cuba bantu aku...
tak de yang tahu isi hati aku...
tak de yang tahu masalah aku...
tak de yang tahu kesedihan yang aku simpan....

senyuman dan gelak ketawa aku palsu...
ranap hati dipaksa begitu...
kesian hati ni....
sakit....

terima kasih kawan...
jasamu akan aku kenang sampai bila-bila...
aku doakan dari jauh kau cemerlang bersama rakan-rakan kau, buah hati kau...
amin....
Tuesday, 25 December 2012

ah bersalahnya aku...

mesej ditulis...dan kemudian dipadam...kemudian aku tulis kembali...dan padam....

dua tiga kali....

aku taknak susahkan sesiapa...

aku mahu hidup aku dan semua orang tak terbeban...

kadang-kadang peluang yang aku kecapi ni, memberi bebanan kepada orang lain...

dan akhirnya membuat aku seribu kali bersalah...

sepatutnya aku hargai semua ini...

lipat gandakan usaha aku....

tapi tak!!

jika aku sudah punya gaji, tidak ku pinta pada sesiapa...

apa kan daya aku hanya lah seorang pelajar...

hidup bergantung pada keluarga, pada biasiswa...


ah, da nak hujung bulan!

ibu menghantar pesanan dari jauh...

aku menolak tawaran ibu mahu masukkan duit...

aku buntu....

tapi sewa harus dibayar...

buku harus dibeli...

makanan perkara asas untuk hidup...

aku kembali menaip mesej, simpan dalam draft, menarik selimut dan tidur...

berharap esok lebih baik dari hari ini....
Saturday, 22 December 2012

aku, seorang diri...di perantauan....

keluarga beribu batu jauhnya...

kawan-kawan??

entah....

ada lagi manusia bernama kawan???

kalau tidak ikhlas, jangan menamakan dirimu sebagai kawan ku...

aku penat...

akhirnya...

aku menulis....

kerana

aku tak punya siapa....

aku lebih senang hidup tanpa sesiapa....

makin aku fikir, makin aku lelah....

penat....

tak mengerti watak duniawi...

begitu teliti disebalik takbir...

menutupi cela disebalik tirai....